Incompetența Primarului Moldoveanu decontată de cetățeni. 14 milioane de lei aruncați pe apa Sâmbetei.

SEMNAL DE ALARMĂ (Categoria articolului)

 

Municipiul Câmpina va plăti în 2024 aproape 14 milioane de lei pentru incompetență. Lucrările pe fonduri nerambursabile, neterminate la timp anul trecut și care nu mai au altă sursă de finanțare europeană, vor fi plătite din bani de la Bugetul Local.

 

În ședința extraordinară din data de 15 ianuarie, Primarul Alin Moldoveanu a cerut consilierilor locali să aprobe o listă provizorie (și parțială) de proiecte pentru anul 2024, între care se află și o serie de lucrări ce trebuiau finalizate până la data de 31 decembrie 2023.

Pentru cei neobișnuiți să fie atenți la ceea ce scrie de fapt în zecile de pagini ce sunt atașate la proiectele de hotărâre ce sunt supuse votului, ar putea crede că primarul chiar muncește și vrea să aducă bani la bugetul local pentru investiții reale. Dar realitatea e puțin mai complicată decât ceea ce ajunge ca informație „pe bune” la cetățeni.

 

După ce în anul 2023 Primăria Câmpina a plătit sume considerabile pentru nefinalizarea la timp a mai multor lucrări de investiții din fonduri europene, asumate și neterminate de conducerea urbei, anul 2024 nu face excepție.

 

Primarul aruncă pisica moartă în curtea consilierilor locali.

Pentru a scăpa de responsabilitate, primarul aruncă pisica moartă în curtea Consiliului Local.

Majoritatea consilierilor locali prezenți fizic sau pe Zoom la ședința din 15 ianuarie  au fost de acord cu propunerea primarului (12 voturi pentru și 7 abțineri), care în fapt le-a cerut acestora să fie de acord ca el să facă plăți de aproape 14 milioane de lei (3 milioane de euro) din bugetul local, pentru lucrări începute pe fonduri europene și nefinalizate la timp în 2023.

Suma nu este deloc de neglijat, în condițiile în care acești bani NU EXISTĂ în Bugetul municipiului Câmpina. Și cum Bugetul pe 2024 nu a fost încă supus votului Consiliului Local, iar primarul trebuie să termine cât mai repede lucrările începute, deoarece nu îl pot prinde alegerile cu izmenele în vine, printre șantiere, acesta pasează orice responsabilitate i-ar reveni lui, către consilieri.

 

Dacă lucrările nu sunt terminate, Primăria trebuie să restituie TOȚI banii luați de la Uniunea Europeană!

Aproape 14 milioane de lei vor fi plătiți de locuitorii municipiului Câmpina, doar în 2024, pentru că primarul pe care l-au ales n-a fost în stare să termine lucrările pentru care a obținut fonduri europene, atât pentru câteva proiecte proprii, cât și pentru majoritatea proiectelor depuse de fosta administrație și asumate de actuala, prin conjuctura creată. Dacă aceste lucrări nu vor fi terminate, sumele folosite până acum trebuie restituite Uniunii Europene. De aici și graba cu care s-a cerut aproabarea Consiliului Local pentru efectuarea de plăți înainte de aprobarea Bugetului pe 2024.

 

Ascunderea greșelilor prin dezinformare

Așa cum îi este obiceiul, primarul își ascunde incompetența prin furnizarea de informații trunchiate, care ajung la publicul larg doar prin mijloacele de informare agreate de el și doar sub formă de laudă. Așa s-a întâmplat și cu „Cel mai mare buget din istoria Câmpinei” din 2023 și cu „Nu-i voi îndatora niciodată pe câmpineni”... și așa se va întâmpla și cu această listă de investiții, menită de fapt să acopere datoriile pe care Primăria trebuie să le plătească... din banii contribuabililor.

 

În loc de concluzie

La început de an fiecare dintre noi își face o listă de dorințe pe care speră să le îndeplinească în cele 12 luni care îi stau în față... Nici mai marii orașelor nu se dezic de această regulă și, iată, cum s-au întors din vacanță, au venit cu idei pentru acest an. Și pentru că este an electoral ideile nu pot fi decât pompoase. Pompos va fi cu siguranță și bugetul pentru 2024 ce va fi propus de administrația municipiului Câmpina, pentru că... De ce nu? Oricum lumea crede tot ce spune Primarul, doar pentru că o spune mai tare decât alții și, nu-i așa... știe el mai bine.

 

M. A. Dumbravă