Creștinii îl cinstesc azi pe Sfântul Apostol Andrei. Peste 900.000 de români își sărbătoresc ziua de nume.

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

Sfântul Apostol Andrei este unul dintre cei mai iubiți sfinți din țara noastră, însă puțini știu că această sărbătoare foarte populară printre români este o sărbătoare relativ nouă. De abia în anul 1995 sinodul Bisericii Ortodoxe Române a stabilit ca pe ziua de 30 Noiembrie Sfântul Andrei să fie trecut cu cruce roșie. În timp, datorită semnificației și popularității sărbătorii, ziua de 30 Noiembrie a devenit zi liberă începând cu anul 2012. Sfântul Andrei este considerat ca cel ce i-a învățat pe strămoșii noștri calea credinței în Dumnezeu tocmai de aceea sfântul apostol a devenit ocrotitorul României.

Sfântul Apostol Andrei este fratele, Sfântului Apostol Petru, cei doi au fost fiii lui Iona, un pescar sărac din Galileea. Ei au trăit din pescuit până când l-au auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul predicând în pustiul Iordanului și vestind venirea lui Mesia. Martor la botezul lui Iisus Hristos în apa Iordanului, Sfântul Andrei l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul spunând: „Iată Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridică păcatul lumii”. Sfântul Apostol Andrei este denumit de biserică și “cel dintâi chemat”, referindu-se la faptul că acesta a fost primul apostol chemat de Iisus. Evanghelia după Matei ne arată acest lucru: “Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a văzut doi frați, pe Simon ce se numește Petru și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare, căci erau pescari. Și le-a zis: Veniţi după Mine şi vă voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El”. Sfântul Apostol Andrei l-a însoțit apoi pe Iisus Hristos prin Țara Sfântă. A fost martor la minunile pe care Le-a săvârșit și s-a pătruns de învățăturile Lui. Sfântul Andrei a suferit, alături de ceilalți apostoli, asistând la chinurile și umilințele la care L-au supus iudeii pe Mântuitor. S-a încredințat, împreună cu ceilalți apostoli, că Iisus Hristos a înviat din morți. L-a văzut pe Domnul înviat și în prima zi, și după opt zile, și când El S-a arătat în Galileea și Le-a dat poruncă să predice Evanghelia printre toate neamurile pământești. Sfântul Apostol Andrei a început prin a predica Evanghelia în Asia Mică. De acolo a venit în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră și i-a creștinat pe strămoșii noștri geto-daci. De aceea el este considerat protectorul neamului românesc. Acesta și-a găsit sfârșitul în Patras, Tracia unde a fost condamnat la răstignire pe cruce, însă considerând că nu se cuvine să moară precum Iisus, a implorat să ii se facă o cruce în formă de X, care este cunoscută și în zilele noastre drept crucea Sfântului Andrei.

Peste 900.000 de români își sărbătoresc astăzi ziua onomastică. În prezent Andrei este cel mai popular nume printre bărbații din România în timp ce printre femei, Andreea ocupă locul 7 în topul celor mai populare nume.

Fiind o sărbătoare atât de populară s-au format mai multe tradiții și obiceiuri populare, cel mai cunoscut obicei este semănarea grâului la încolțit. De asemenea în popor se crede că în noaptea de Sfântul Andrei umblă strigoii această noapte fiind considerată drept “noaptea vrăjilor”, tot în popor se crede că de astăzi lupii devin mai sprinteni.

În România se află și “Peștera Sfântului Andrei” o mănăstire din județul Constanța, situată în apropierea localității Corvin, peșteră în care Sfântul Andrei a locuit pe vremea când a propovăduit Evanghelia în România. Pe lângă acest loc istoric pe teritoriul țării noastre este un întreg tezaur ce amintește de Apostolul Andrei, pe lângă icoane foarte vechi, părticele din moaștele sfântului se găsesc în mai multe orașe din România, iar la Biserica Eroilor Revoluției din București se găsește o pictură cu “Creștinarea Poporului Român” pe peretele din dreapta altarului.