Denia celor 12 Evanghelii la Biserica “Adormirea Maicii Domnului”

Actualitate (Categoria articolului)

 

 

După cum ne-am obișnuit, în fiecare an Biserica “Adormirea Maicii Domnului”, cel mai cunoscut locaș de cult din Câmpina, a fost plin de credincioși dornici să participe la una dintre cele mai importante slujbe din an, Denia Celor 12 Evanghelii. 

Denia Celor 12 Evanghelii este o slujbă plină de simbolistică, pe lângă comemorarea patimilor Lui Iisus Hristos, în rugăciunile și cântările slujbei făcându-se referire la multe alte momente și minuni din viața petrecută de Iisus printre oameni. Se pomenește de Nașterea Domnului, Schimbarea la față, Nunta din Cana, Izbăvirea celor 3 tineri din văpaie, acestea fiind pomenite pentru a aduce aminte de minunile și îndurările pe care Iisus Hristos le-a făcut pentru oameni, de la nașterea sa până la momentul răstignirii

În Sfânta și Marea Zi de Joi, sfinții părinți au rânduit să se citească 12 Evanghelii, de la cei 4 evangheliști, Luca, Ioan, Marcu și Matei, acestea prezentând toate cele petrecute de la Cina cea de Taină până la răstignirea și moartea Mântuitorului. Se face pomenirea înfricoșătoarelor patimi în care Iisus Hristos a îndurat lovirile, scuipările, trestia, cununa de spini, batjocura, judecata nedreaptă și mai presus de toate răstignirea pe cruce și moartea. Tot la Denia celor 12 Evanghelii se face pomenire și de: rugăciunea cea mai presus de fire, lepădarea lui Petru, judecata lui Iisus în fața dregătorilor Ana și Caiafa, silirea lui Simon din Cirene să îi care crucea lui Iisus, mântuitoarea mărturisire a tâlharului de pe cruce și ruperea catapetesmei templului. Imediat după citirea Evangheliei în care Simon din Cirene este obligat să îi care crucea Mântuitorului pâna la Golgota, preoții scot în mijlocul bisericii o cruce de lemn ce îl ilustrează pe Iisus Hristos răstignit. Această cruce stă tot timpul anului în altarul bisericii, fiind scoasă doar în Joia Mare, pentru ca enoriașii să se poată închina la aceasta. 

Multe evenimente din cele pomenite în Sfânta Evanghelie au putut fi demonstrate de știință, istoricii găsind ruinele locului în care a fost judecat Iisus, iar astronomii au putut stabili că o mare eclipsă totală a făcut întuneric pe tot pământul, un cutremur puternic a zguduit pământul din temelii, iar crucea pe care a fost răstignit domnul Iisus se găsește și în ziua de azi la Ierusalim. 

În Vinerea Mare credincioșii ortodocși sunt așteptați dimineața la Rânduiala Ceasurilor Împărătești, urmată de slujba Vecerniei, apoi după apusul soarelui se va oficia Denia Prohodului Domnului. 

 

Felix Precup